Schedule a Call

SDG 12 • Verantwoorde productie en consumptie

duurzame ontwikkelingsdoelen purpose Dec 01, 2020
SDG 12 • Verantwoorde productie en consumptie • photo by Carolien van Oijen

Hoe ironisch om het in de twaalfde maand van het jaar het over SDG 12 te hebben dat staat voor verantwoorde consumptie en productie. Daar hoef ik niets over uit te leggen toch? We weten allemaal wel dat dat haaks op elkaar staat. SDG 12 gaat over het met elkaar slimmer gebruiken van grondstoffen, zodat we minder druk op het milieu leggen. En de ambitie dat de voedselverspilling tussen 2015 en 2030 is gehalveerd.

Verantwoorde consumptie

Wereldwijd wordt er een derde van de voedselproductie verspild. Een onacceptabel getal als je bedenkt dat de wereldbevolking in 2050 is gegroeid naar 10 miljard mensen die allemaal gevoed moeten worden uit dezelfde bron. De helft van de verspilling komt van de productieketen tot en met de supermarkt. En de andere helft gaat verloren bij de consument, waarvan ongeveer 60% nog eetbaar was.

Als ik het even makkelijk op mezelf betrek, dan sta ik elke week weer voor een dilemma. Ik kan wekelijkse boodschappen doen wat me minder tijd en geld kost. Echter gooien we dan vaker eten weg, omdat dingen anders lopen. Daarom doen we hier om de dag een snelle boodschap. Desalniettemin zijn er in dit huishouden nog zeker een paar slagen te maken en het schrijven van deze blog is een goede wake up call voor mezelf.

Verantwoorde productie

Wat we in Nederland goed doen, is het efficiënter gebruiken van grondstoffen, daarin zijn we een van de koplopers op Europees niveau. Je kunt dus wel zeggen dat het bedrijfsleven het goed heeft opgepakt. De overheid stimuleert dan ook dat economische groei gepaard gaat met minder afvalproductie. Het streven is om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben.

Nederlandse waste-frontrunners

“Red eten, help de planeet” is de leus van Too Good To Go. Via hun app koop je een ‘Magic Box’ binnen een categorie zoals boodschappen, avondeten of ontbijt bij een supermarkt of restaurant naar keuze. Je laat je verrassen door wat er in de doos zit en helpt tegelijkertijd voedselverspilling tegen te gaan, omdat in de doos producten zitten die anders aan het einde van de dag zouden worden weg gegooid.

Het jonge Nederlandse bedrijf Orbisk heeft een automatische food waste-monitor ontwikkeld die horecaondernemers in staat stelt om hun voedselverspilling tot 50% te reduceren. Wat kan resulteren in een verbetering van de winstmarge door de inkoopkosten van 5%. Een duidelijke win-win situatie. Nu voor de horeca en straks hopelijk ook voor de luchtvaart, gezondheidszorg en catering.

De mensen achter de Afvalbak vonden dat het duurzaam scheiden van afval een upgrade kon gebruiken. In termen van design, want wie zit er nou te wachten op een grotere afval-scheid-bak als het een onooglijk gedrocht is? Een mooi model konden ze niet vinden, dus hebben ze die zelf ontwikkeld. Onder het label Duurzaam Dutch Design is zo “de Afvalbak” ontstaan.

Pieter Pot gelooft net zoals Afvalbak dat je de duurzaamste optie ook de aantrekkelijkste optie moet zijn. Zij leveren verpakkingsvrije boodschappen in potten bij je thuis. Nu al aan 3.000 huishoudens, met maar liefst 15.000 huishoudens op de wachtlijst.

Wil of moet je iets met de SDG's of Purpose?

Heb je zelf een idee of een mening over (een van) de SDG's en wil je eens praten over jouw visie en hoe je die goed over de bühne krijgt? Bel 0651502277 of mail me [email protected].