SDG 12 • Verantwoorde consumptie en productie
Nov 08, 2021De productie van onze goederen moet beter en handiger. De wereldbevolking blijft maar doorgroeien, dus we moeten meer gaan produceren, met minder. En tegelijkertijd willen we ook onze natuurlijke hulpbronnen zo duurzaam en efficiënt mogelijk blijven gebruiken. Sustainable Development Goal 12 zet zich daarom in voor duurzame consumptie- en productiepatronen.
Daarvoor moeten we naast het gebruiken van minder vervuilende energiebronnen een betere verdeling maken op het gebied van voedselproductie. In sommige landen eten we te veel, ongezond eten, terwijl er in andere landen duizenden mensen honger hebben. Maar liefst een derde van het voedsel dat op de wereld geproduceerd wordt, komt niet op een bord te liggen. Het doel is dan ook dat voedselverspilling gehalveerd wordt.
Wat er dan nog overblijft is dat die productie schoner moet. Er moeten minder chemicaliën en ander afval in de lucht, water en bodem terecht komen. Het is doel is daarom om de hele keten bewuster te maken en te laten meedenken met oplossingen. Bijna iedereen kan hierdoor meewerken aan dit doel. Van de boer tot de producent, tot de consument.
Krijn de Nood, Daan Luining en Mark Kotter richtten samen Meatable op. Samen hebben ze de ambitie om op grote schaal duurzaam vlees te produceren. Gecultiveerd vlees dat eruitziet als vlees, smaakt als vlees, maar zonder dierenleed of bio industrie. Ze noemen het ‘the new natural’. Er komen geen antibiotica aan te pas, het bespaart enorm veel CO2 uitstoot, en water, en er worden zo geen dieren geslacht. Meatable heeft de eerste onderzoeksfase af kunnen sluiten en gaat nu aan de slag met de ontwikkelingsfase en het verder opschalen van het proces.
Bij SauerCrowd is het motto: ‘We geven biodiversiteit terug aan de mens én moeder natuur’. Hoe ze dat doen? Met de biologische groenten van lokale boeren maken ze duurzame, plantaardige en darmvriendelijke gefermenteerde producten, zoals zuurkool en kimchi. Met het huidige voedselsysteem verliezen we diversiteit in de natuur, maar ook in onze gezondheid. Daarom levert SauerCrowd handgemaakt plantaardig voedsel vol levensvatbare bacteriën om ons innerlijke microbioom te versterken en de diversiteit en veerkracht binnen ons spijsverteringssysteem te vergroten. Ze geven gefermenteerde groenten een nieuw, modern imago, en dat in een circulair werkende voedingsonderneming.
Dat we op het gebied van voeding goed bezig zijn is wel te zien aan de bovenstaande voorbeelden. Maar op verpakkingsgebied valt nog veel te behalen. Dat is precies wat Maurits Last dacht. Hij richtte de SwapBox op. Hiermee voorziet hij restaurant van herbruikbare verpakkingen voor hun afhaal- en bezorg maaltijden. Elke dag gaan ze langs restaurant om de teruggebrachte bakjes op te halen en tegelijkertijd weer nieuwe af te leveren. Voor de consument is het gebruik geheel gratis en dus ook zonder statiegeld. Als de consument een bakje ontvangt kan hij of zij deze zelf terugbrengen naar elk restaurant dat met SwapBox werkt. Er zijn nu al meer dan 10,000 verpakkingen bespaard, en dat aantal blijft alleen maar groeien.
Heb jij ook een idee over een duurzame voedselproductie? Is Waste jouw thema en heb je een idee hoe het anders kan? Maak dan hier een afspraak voor een vrijblijvend gesprek om te kijken hoe je dit zou kunnen doen en aanpakken.