Schedule a Call

Goede voornemens deel 1 • Creatief zonder Vlees

purpose Dec 15, 2020
Creatief zonder vlees • bindu goede voornemens • photo by Nick Fewings

Met alle initiatieven, berichten, nieuwe ondernemers en de uitbreidingen die we zien in het vleesvervangers-schap in de supermarkt zou je verwachten dat we massaal over zijn gestapt naar een meer vegetarische levenswijze en minder vlees zijn gaan eten. Helaas, het is juist andersom, we zijn voor het tweede jaar achtereen juist meer vlees gaan eten. Vooral kippenvlees. Dit bericht was voor mij de aanleiding om nu echt helemaal te stoppen met het eten van vlees.

Hoe kán dat?! Meer vlees?

Zeker. We eten gemiddeld rond de 39 kg vlees per persoon per jaar. Dat is exclusief het karkas, want als je dat meerekent, kom je ongeveer uit op het dubbele. We eten het meeste varkensvlees, namelijk 18,5 kg, opgevolgd door kippenvlees met 11,5 kg en dan komt rundvlees waar we 8 kg per jaar van eten. Van de andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees eten we ruim 1 kg.

“If slaughterhouses had glass walls, everyone would be vegetarian.”

Deze uitspraak komt van Paul McCartney en ik geloof wel degelijk dat dat waar is. Stel je voor dat als je dat keurige, in plastic verpakte lapje wat in het koelvak ligt oppakt en op dat moment een AR time-lapse te zien krijgt van de reis van dat product, of vlees of eigenlijk dier. Van de geboorte, het leven in gevangenschap, de reis naar het slachthuis, de binnenkant van het slachthuis tot aan de slacht en verpakking. Zou je dan nog zin hebben om dat te eten?

Size matters

Als het om dierenwelzijn en -leed gaat, maakt het uit welk dier je eet. Vanwege gezondheids- en klimatorische redenen eten we meer pluimvee, maar voor het aantal dieren die moeten sterven voor onze consumptie is het dramatisch. Voor één kg kip sterft namelijk één dier. Dat zijn 100 kippen meer dan als je één kg rundvlees zou kopen of vijftig varkens. En als we het over vissen hebben, zijn die aantallen nog veel hoger. Want er zijn 250 dode ansjovissen nodig voor één kg.

Tussen de oren

Het zit voor een groot gedeelte ook tussen onze oren, want het geeft een compleet ander gevoel als een ansjovis voor onze ogen zou worden gedood dan een koe. We hebben nou eenmaal minder compassie voor minder aaibare dieren zoals vissen. Net zoals dat we het stuitend vinden dat in andere landen dieren worden gegeten die wij hier als huisdier houden. Terwijl je je kunt afvragen waarom het erger is om een hond te eten dan een varken.

Goede voornemens

De verwachting is dat de cijfers over 2020 een ander beeld zullen laten zien, qua vleesconsumptie, vanwege de terugloop van het toerisme en de sluiting van veel restaurants. En als ik voor mezelf mag spreken, een uitermate onbetrouwbare N=1 in het witte reservaat waar ik woon, dan zie ik om me heen legio kinderen die weigeren om (veel) vlees te eten en hun ouders dwingen om een vegetarische variant op tafel te zetten. Niet altijd even consequent door de tijd heen, maar de beweging is duidelijk. Echt onderzoek toont namelijk aan dat de mensen jonger dan 30 jaar er significant meer voor open staan (63%) om het eten van vlees te verminderen.

De mens, een gewoontedier

Het ligt natuurlijk voor de hand dat het lastig is om een gewoonte die je al 30, 40 of 50 jaar naleeft overnight aan te passen. Het is al ingewikkeld genoeg om elke dag weer te verzinnen wat je moet eten, waar íedereen zin in heeft. En dan nog eens gezond, gevarieerd en binnen het budget. En met een beetje mazzel de extra uitdaging, weinig koolhydraten. We hebben allemaal een paar basisrecepten waar we klakkeloos boodschappen voor kunnen doen en snel koken. En dan moet ook nog het vlees eraf. Dus..

En toen

Ik heb mijn hele leven nooit echt van vlees genoten. En ik heb al lang geleden gehaktballen gedraaid, omdat ik het gewoonweg, excusez le mot, goor vind dat ik gemalen koe tussen mijn handen heb. Net zoals dode kip. Dan liever een worstje dat ik niet hoef aan te raken. Het is tijd om nu echt knopen door te hakken. Mijn eerste goede voornemen voor 2021 is daarom om geen vlees meer te eten. Mijn grootste uitdaging? Elke dag iets op tafel zetten waar alle vijf mensen in mijn huishouding blij van worden.

Lockdownmaand– vega familiekookboek maand

Nu onze bewegingsvrijheid drastisch is beperkt, ga ik de thuistijd besteden aan het samenstellen van nieuwe familierecepten. Die ik ga opslaan op mijn telefoon, zodat ik altijd spontaan een supermarkt in kan sprinten en weet wat ik moet halen. Alleen, met mondkapje op en winkelwagentje natuurlijk. ✌🏽

Als je zin hebt om mee te doen, hier het vertrekpunt waar ik de inspiratie-reis voor m’n kookboek ga beginnen>>

MAN.EAT.PLANT

De Hippe Vegetariër

Week zonder Vlees

Wakker Dier

Vegan Challenge

En als je de vega-beweging een exra zetje wilt geven, kan je het helemaal afmaken met producten van deze Nederlandse ondernemers >>

Bumi

Dutch Weed Burger

Gro Together

Meet Jack